ΒΙΝΤΕΟ λεπτό προς λεπτό η «μάχη» με τους Τούρκους στα Ίμια - Συγκλονιστικό!

Βίντεο και μαρτυρίες που κόβουν την ανάσα αποδεικνύουν ότι στο επεισόδιο στα Ίμια αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. «Αν ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, μπορεί και να είχαμε βυθιστεί» φέρεται να είπε μέλος του πληρώματος του «Γαύδος».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η μη έγκαιρη εκτίμηση του σκηνικού έντασης που η Τουρκία «έστηνε» το βράδυ της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων οδήγησε στο επεισόδιο εμβολισμού του ελληνικού περιπολικού ανοικτής θαλάσσης (ΠΑΘ) από την τουρκική ακταιωρό «UMUT». Αυτό τονίζουν πηγές εντός και εκτός Λιμενικού Σώματος με γνώση του θέματος, επισημαίνοντας ότι τη νύχτα της Δευτέρας γύρω και κοντά από τα Ίμια έπλεαν συνολικά 7 τουρκικά σκάφη αντί μόλις ενός ελληνικού. 

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Καθημερινή» ότι η ένταση ξεκίνησε όταν οι τουρκικές ακταιωροί άρχισαν να παρενοχλούν το ΠΑΘ «060 Φούρνοι», που έπλεε ανοικτά των Ιμίων. Στο περιστατικό μετείχαν αρχικά τέσσερα περιπολικά σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής, καθώς και το μήκους 88 μέτρων πλοίο «UMUT». Στην εξέλιξη του επεισοδίου πήρε εντολή να σπεύσει σε βοήθεια και το ΠΑΘ «Γαύδος», που αυτή την περίοδο εκτελεί περιπολίες στην περιοχή των Ιμίων. Εν μέσω ελιγμών από τα τουρκικά και ελληνικά σκάφη, το «UMUT» (στα τουρκικά σημαίνει «Ελπίδα») εμβόλισε το μήκους 68 μέτρων ελληνικό πλοίο στο πίσω αριστερό μέρος του προκαλώντας εκτεταμένες υλικές ζημιές στο μεταλλικό κύτος του σκάφους.
Πηγές με γνώση όσων εκτυλίχθηκαν τη νύχτα της Δευτέρας στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων αναφέρουν ότι τη στιγμή της σύγκρουσης το «Γαύδος» ήταν σχεδόν ακινητοποιημένο, καθώς και ότι ο κυβερνήτης της τουρκικής ακταιωρού ήταν σαφές ότι είχε πάρει εντολή να εμβολίσει το ελληνικό σκάφος. «Το βλέπαμε να έρχεται κατά πάνω μας και περιμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα άλλαζε πορεία. Αυτό, τελικά, δεν συνέβη. Αν μάλιστα ο κυβερνήτης του πλοίου δεν έβαζε πρόσω, το τουρκικό σκάφος θα μας είχε χτυπήσει στο μέσον του σκάφους με κίνδυνο ακόμα και να μας βυθίσει», φέρονται να είπαν σε συνομιλητές τους μέλη του πληρώματος του «Γαύδος».

Καρέ –καρέ οι κινήσεις των Τούρκων στα Ίμια
Το kalymnos-news.gr έφερε στη δημοσιότητα δύο βίντεο, στα οποία έχουν καταγραφεί οι κινήσεις των Τούρκων πριν από το επεισόδιο, μέχρι τη Δύση του ηλίου.

Στο πρώτο βίντεο φαίνεται  η θέση που έχουν πάρει οι Τούρκοι. Μια ανάσα από τις βραχονησίδες βρίσκεται το «Umut».

Το τουρκικό σκάφος είναι σε μικρή απόσταση και στα πλάνα διακρίνεται σε θέση απέναντι από τα Ίμια και πλοίο του πολεμικού Ναυτικού το P1215, κλάσης Tuzla.


Κοντά στα Ίμια και προς το μέρος της Καλύμνου διακρίνεται ελληνικό σκάφος.

Ψαράδες της περιοχής λίγες ώρες μετά άκουσαν στους ασυρμάτους περιπολικό του Λιμενικού να καλεί τους Τούρκους να αποχωρήσουν… Στη συνέχεια πληροφορίες αναφέρουν ότι τουρκικά περιπολικά μαζί με το Uzun προσπάθησαν να εγκλωβίσουν το εν λόγω περιπολικό και τότε έσπευσε προς βοήθεια το Περιπολικό Ανοιχτής Θαλάσσης ΛΣ090 “Γαύδος”, το οποίο μπήκε τελικά στο στόχαστρο 20 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας…

Το δεύτερο βίντεο, καταγράφει εικόνες μετά το περιστατικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πλοίο «UMUT» δεν βρίσκεται πλέον στην περιοχή, αλλά δύο άλλα σκάφη, μικρότερα σε μέγεθος έχουν λάβει θέσεις το ένα βόρεια και το άλλο νότια των βραχονησίδων Ίμια.

Το «UMUT» βρίσκεται πιο μακριά, στις απέναντι τουρκικές ακτές, ενώ στην περιοχή διακρίνεται και ελληνικό σκάφος που παρακολουθεί διακριτικά, σε σαφώς μεγαλύτερη απόσταση σε σχέση με τους Τούρκους από τα Ίμια.

newpost.gr

Σχόλια