Οι 10 πιο ακριβές πόλεις ολόκληρου του κόσμου

Το περιοδικό Economist έκανε έρευνα και κατέληξε ποιες είναι οι δέκα πιο ακριβές πόλεις ολόκληρου του κόσμου. Δείτε ποια βρίσκεται στο νούμερο ένα.

Είναι οι πιο ακριβές πόλεις ολόκληρου του κόσμου… Εκεί που το κόστος ζωής για πολλούς είναι απλησίαστο… Εκεί που όσα λεφτά και να βγάζει κανείς, ποτέ δεν είναι αρκετά…

Το παρακάτω βίντεο παρουσιάζει το top 10 των πιο ακριβών πόλεων ολόκληρου του κόσμου σύμφωνα με έρευνα του 2018 του περιοδικού, Economist. Πώς κατέληξε στη λίστα αυτή; Συγκρίνοντας τις τιμές 150 βασικών και μη προϊόντων 133 χωρών όπως φαγητά, αναψυκτικά, ρούχα, ενοίκια, τιμές στα μέσα μαζικής μεταφοράς, λογαριασμούς υπηρεσιών, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων και διασκέδαση.

Την δέκατη θέση καταλαμβάνει το Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Ένα απλό τζιν στα μαγαζιά του Σίδνεϊ μπορεί κανείς να το αγοράσει με μέσο όρο 100 δολάρια, ενώ ένα εισιτήριο κινηματογράφου αγγίζει τα 20 δολάρια. Ο μισθός των κατοίκων της Αυστραλίας βέβαια είναι ιδιαίτερα υψηλός και μάλιστα ένας από τους υψηλότερους όλου του κόσμου.

Θέση νούμερο 9 το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έχει εξαιρετικά υψηλό κόστος ζωής ενώ χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το ότι είναι πιο ακριβό να μετακινηθείς στα μέσα μαζικής μεταφοράς του από ό,τι σε αυτά της Νέας Υόρκης. Στη θέση νούμερο 8 βρίσκεται η Κοπεγχάγη της Δανίας όπου το κόστος ζωής είναι από τα πιο ακριβά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι στη Δανία ζουν και οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του κόσμου. Μπορεί το κόστος ζωής να είναι υψηλό, ακόμα πιο υψηλή όμως είναι η ποιότητα ζωής εκεί.

Στην αμέσως επόμενη θέση στη λίστα βρίσκεται η Νότια Κορέα καθώς έχει μία από τις πιο ακριβές αγορές ολόκληρου του κόσμου, ακόμα και από αυτή της Νέας Υόρκης. Την Νότια Κορέα ξεπερνά σε κόστος ζωής η Γενεύη στην Ελβετία. Μπορεί οι μισθοί εκεί να είναι ιδιαίτερα υψηλοί ωστόσο το ίδιο υψηλό κόστος έχει εκεί η κάλυψη αναγκών των κατοίκων της. Για ένα σπίτι με δύο κρεβατοκάμαρες πρέπει να δώσει κανείς ενοίκιο 2.300 με 3.500 ελβετικά φράγκα, περίπου δηλαδή 2.000 με 3.000 ευρώ το μήνα.

Νούμερο πέντε; Το Όσλο της Νορβηγίας. Αρκεί να σας πούμε ότι η τιμή ενοικίου για ένα διαμέρισμα με μία κρεβατοκάμαρα στο κέντρο φτάνει τα 12.000 Νορβηγικά Krone το μήνα (1.200 ευρώ). Το Χονγκ Κονγκ στη Κίνα καταλαμβάνει την τέταρτη θέση στη λίστα με τις δέκα πιο ακριβές πόλεις ολόκληρου του κόσμου. Αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά μέρη για να νοικιάσει κανείς σπίτι με μέσο όρο ενοικίου στα 40.000 δολάρια του Χονγκ Κονγκ, δηλαδή περίπου 4.200 ευρώ μηνιαίως.

Στη θέση τρία έρχεται πάλι η Ελβετία, αυτή τη φορά όμως η Ζυρίχη. Το ένα τέταρτο του πληθυσμού απασχολείται σε τράπεζες ή σε επενδυτικές υπηρεσίες και ακόμα και για αυτούς που οι μισθοί τους είναι εξαιρετικά υψηλοί, η ζωή είναι ιδιαίτερα δαπανηρή, από το να πάρουν ένα ταξί μέχρι να φάνε σε ταχυφαγείο. Νούμερο δύο; Το Παρίσι! Λογικό αν κανείς αναλογιστεί ότι αποτελεί μία από τις πιο ακριβές πόλεις του πλανήτη με πανάκριβα εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα ικανά να αδειάσουν τις τσέπες των Παριζιάνων!

Δείτε στο βίντεο τη λίστα με τις πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Γνωρίζετε ποια βρίσκεται στο νούμερο ένα;

Σχόλια